Calmel&Joseph Les Cuvées Rares La Ruffe 2015
Les Cuvées Rares La Ruffe 2015 €19,95

Les Cuvées Rares La Ruffe 2015

€19,95
Op voorraad
  • Koop 3 voor €17,95 per stuk en bespaar 10%
Bestel 3 voor € 17,95 per stuk. Robijnrode wijn met aroma's van anijs en truffel. Versmolten tannines en een lange afdronk kenmerken deze "bio-dynamische"topper.
  • Niet goed - geld terug
  • Vergoeding bij breuk
Informatie

DOMAINE CALMEL & JOSEPH "LES CUVÉES RARES LA RUFFE" 2015

Robijnrode, bio-dynamische wijn met een zeer expressieve neus.
Aroma's van anijs, truffel en donkerrood fruit.
Evenwichtige smaak met zijdezachte tannines en een lange afdronk.
De 24 maanden houtopvoeding geven deze wijn een sterrenstatus.

Productinformatie 

Producent: Calmel & Joseph
Wijnmaker: Laurent Calmel
Inhoud: 75 cl
Druivensoorten: 40% Syrah | 20% Mourvèdre | 40% Carignan
Serveertemperatuur: 15-17°
Drinken: Nu - 2025
Alcoholpercentage: 14%
Serveertip: Méditerrane gerechten, rijpe kazen en rood vlees
Afsluiting: Natuurkurk

Over de druiven

Syrah (40%)

Het voornaamste herkomstgebied van de Syrah druif is de noordelijke Rhône vallei. De druif is over de hele wereld succesvol. Syrah kent een complex aroma van rode en zwarte bessen, wilde kruiden, drop, viooltjes, zwarte kersen, chocolade, koffie, humus en verschillende specerijen. De combinatie met zijn volheid, kracht en fijne tannine maakt deze druif steeds populairder bij wijndrinkers en wijnbouwers. De Syrah is een vroegrijpe druif en bevat veel tannine. De Syrah komt zowel voor in mono cépage wijnen als assemblage druif.

Mourvèdre (20%)

De Mourvèdre druif is van oorsprong een Catalaanse druivensoort en is het meest bekend onder de naam Monastrell, het is een veeleisende druif die warme, beschutte plekken nodig heeft. Het is ook een druif met een dikke schil die goed gebruikt kan worden voor de productie van rode wijnen. Er worden rijke wijnen met veel alcohol, voldoende zuren en tannine van gemaakt.   

De druivensoort staat veel aangeplant in Spanje en Zuid-Frankrijk. In Zuid-Frankrijk wordt de soort veel gebruikt voor assemblages met Grenache en Syrah. Buiten Europa is de druivensoort te vinden in Australië en Californië, waar hij meestal Mataro wordt genoemd. Een van de bekendste wijnen die van de Mourvèdre wordt gemaakt is de rode Bandol wijn uit het zuiden van Frankrijk.

De druif gedijt goed op plekken waar extreme klimaten heersen, dat wil zeggen hete zomers en koude winters. Mourvèdre rijpt vrij laat en is daarom geschikt voor zuidelijke gebieden. In de smaak en geur van de wijnen komen bramen, specerijen, peper en soms ook leer en aardse tonen naar voren.

Carignan (40%)

De Carignan druif is afkomstig uit de regio Aragon in Spanje en is daarna via Algerije in Frankrijk gekomen. In 1962 werd vanwege de Algerijnse onafhankelijkheid de toevoer van de druiven naar Frankrijk stopgezet. Hierop besloten de Fransen om het ras zelf aan te planten. In 1988 was de Carignan met 167.000 hectare de meest aangeplante druif in Frankrijk. Vandaag de dag wordt deze druif, die hoge opbrengsten geeft, veel verbouwd in het Middellandse Zeegebied, maar ook in de Verenigde Staten en Australië. Dit ras gedijt het beste in een warm klimaat, alleen dan kan de druif volledig rijpen. Tevens is deze druif niet gevoelig voor schade door vorst, dit omdat en het een laatrijpende druif is. De wijnen van de Carignan druif hebben een goede kleur, veel tannine en zuren en aroma's van kruiden. Vanwege die vele tannine en zuren wordt de druif vaker gebruikt in combinatie met Grenache, Syrah en Cinsaut. De wijn wordt dan een stuk toegankelijker.

Over het domaine Calmel & Joseph

In 1995 is het handelshuis “Maison de Négoce” Calmel & Joseph opgericht door Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Laurent is oenoloog en wijnmaker.
Jérôme zorgt voor de marketing. Samen brengen zij een authentieke en originele visie op wijnmaken in praktijk. Dit is te zien en proeven aan de bijzondere wijnen!
Door langdurige cont(r)acten met wijnboeren in verschillende appellations zijn Laurent en Jérôme verzekerd van de beste druiven. Dit resulteert in een grote diversiteit aan kwaliteitswijnen - rood, wit en rosé - die elk typisch zijn voor hun eigen appellation. Toppers in het assortiment zijn de Crémant de Limoux Brut en de veelvuldig bekroonde Villa Blanche Chardonnay.

             

Voor meer informatie 

Ga naar de moderne Calmel & Joseph website voor meer informatie over deze Les Cuvées Rares Le Pic 2014 en andere Calmel & Joseph wijnen.

Lees in deze blog meer over een bezoek aan het domaine Calmel & Joseph en mogelijke activiteiten. 

En - tot slot - bezoek Calmel & Joseph in vogelvlucht met het volgende filmpje: 

Reviews