Wat dat betreft is de Languedoc gelukkig nog niet ontdekt

  • Geplaatst op
  • Door Loek Heinne
Wat dat betreft is de Languedoc gelukkig nog niet ontdekt

De prijzen van topwijnen rijzen de pan uit. Gelukkig is de Languedoc wat dat betreft nog niet ontdekt.

Wat dat betreft is de Languedoc gelukkig nog niet ontdekt

 

Met een groep van vijftien Vinologen zijn we afgelopen maand naar Toscane geweest. Op vakantie? Nee, studiereis. Het was best hard werken. ’s Morgens om half tien al een hele serie wijnen proeven. En later die dag nog drie wijnhuizen bezoeken. Dat is best hard werken toch?

Toscane is één van de mooiste wijngebieden van Italië. Van Chianti Classico tot Montalcino, waar die mooie Brunello’s vandaan komen, tot Bolgheri, het gebied van de Super Tuscans. Echt prachtige wijnen.

In buurland Frankrijk raken de Bordeauxwijnen de laatste decennia steeds verder onbetaalbaar. Alle topwijnen worden opgekocht door voornamelijk Russen en Chinezen en de prijzen gaan sky-high. Vijfhonderd tot duizend euro per fles is daar geen uitzondering meer.

 

Investeerders

In het Toscaanse Bolgheri heerst een vrijwel vergelijkbaar klimaat als in Bordeaux en er zijn inmiddels vele wijngaarden aangeplant met dezelfde druivenrassen als in Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Het bleek dat de wijnen niets onder deden ten opzicht van die dure Grand Cru’s uit de Bordeaux. Ze kregen de naam ‘Super Tuscans’.

Voor investeerders bleef dit niet onopgemerkt. Rijke handelslieden uit verre landen kochten de wijnhuizen op en investeerden in kwaliteit en marketing. Aangezien Bolgheri vooral bestaat uit jonge wijngaarden en moderne projecten, wordt de kwaliteit elk jaar beter. Wijnschrijvers prijzen de wijnen de hemel in, met als gevolg dat de prijzen omhoog schieten. En omdat de vraag naar topwijnen toeneemt door de wereldwijde welvaartsgroei, is de verkoop ook geen probleem.
De vraag is inmiddels groter dan het aanbod en daarom wordt er ook door particulieren volop geïnvesteerd in deze wijnen, die op veilingen weer met (soms dikke) winst worden verkocht. Voor Jan met de pet zijn deze wijnen inmiddels onbetaalbaar.


Waar gaat dat naar toe met die prijzen? Ook in Toscane is 150 tot 250 euro geen uitzondering meer voor een fles wijn. Eén van de wijnhuizen die goede en nog redelijk betaalbare wijnen levert is Argentiera. Je vindt deze wijnen op www.wijnthuisbestellen.nl.

Maar gelukkig is de Languedoc wat dat betreft nog niet ontdekt. Ook daar maken ze topwijnen. Wat te denken van de La Madone van Calmel&Joseph of de Baron de Aupenac van Cave de Roquebrun? Nu nog betaalbaar. Maar hoe is dat over vijf jaar?

 

 

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »