Goede reacties op wijnproeverij Chateau de Gourgazaud

Goede reacties op wijnproeverij Chateau de Gourgazaud

We hebben weer een nieuwe parel ontdekt in de zuid Franse Languedoc: Chateau de Gourgazaud. Op vrijdag 18 maart hebben we een proeverij georganiseerd met deze wijnen bij Blend61 in Winterswijk. De reacties waren zeer positief.

Veel positieve reacties op wijnen Chateau de Gourgazaud

 

Een nieuw wijnhuis in het assortiment van Vinox: Chateau de Gourgazaud (Minervois). De Minervois is één van de oudste mediterrane wijngebieden en ligt in het zuidwesten van de Languedoc.

De Languedoc is met ruim 225.000 ha aan wijngaarden één van de grootste wijngebieden van de wereld, maar vooral ook heel divers. Verschillende klimaten en verschillende ondergronden zorgen ervoor dat alle gebieden hun eigen karakter hebben. 

Eén van die gebieden is de Minervois, gelegen in het zuidwesten van de Languedoc. De Minervois is een van de oudste wijnregio's van het Middellandse Zeegebied. De Romeinen zorgden voor de aanplant van de eerste wijnstokken in de Languedoc Roussillon vanwege de ideale klimaatomstandigheden.

De Appellation Minervois is sinds 1983 een beschermd herkomstgebied en beslaat 18.000 ha wijngaarden. Het heeft een mediterrane klimaat en is overwegend warm, zonnig met een ideale regenval.

In de Minervois ligt sinds 1997 nog een geregistreerd herkomstgebied: Minervois – La Livinière. Dit is een aparte Appellatie, waar volgens de kenners de mooiste wijnen vandaan komen. Grond en klimaat zijn hier uniek en verschillend van de rest van de Minervois.

In het hart van Minervois – La Livinière ligt het Chateau de Gourgazaud. Dit kasteel dateert uit de 17e eeuw. Het Château is inmiddels al bijna 50 jaar eigendom van de familie Piquet.

In 1973 gekocht door Roger Piquet, een zoon uit een wijnmakersfamilie. Hij breidde de wijngaarden uit tot 100 ha en plantte als eerste Syrah- en Mourvèdre-druiven in dit gebied. Hij werd daarmee een pionier voor de later ontstane appellatie Minervois – La Livinière.
Op dit moment wordt het Chateau gerund door zijn twee dochters Annick en Chantale.

Wat zijn de redenen van het succes van deze wijnen? Twee punten: 

Lage opbrengsten per hectare: 35 hl/ha. En de manier van wijnmaken. De wijnmakers van Chateau de Gourgazaud zijn ze heel erg gefocust om de maximale aroma’s uit de druif te halen en de frisheid te behouden.

 

De wijnen die zijn geproefd:

Chardonnay 2021

Viognier/Chardonnay 2021

Chardonnay Fût 2021

Viognier 2021

Rosé 2021

Cabernet Sauvignon 2020

Cuvee Morgane 2019

Cuvee Mathilde 2020

Cuvee Melanie Reserve 2018

 

De wijnen van Chateau de Gourgazaud zijn vanaf 8 april leverbaar via deze site.

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »