Wijnencyclopedie

In deze wijnencyclopedie vindt u definities van druiven, domaines, type wijnen en andere relevante wijnzaken! Met een specifieke focus op het Languedoc wijngebied.

Alain Rogier: Wijnmaker van Cave de Roquebrun.

Aurélie Vic-Trébuchon: Creatieve wijnmaakster van het Domaine Robert Vic / Preignes le Vieux.

Banyuls: Banyuls is de naam van een versterkte Franse wijn afkomstig uit Roussillon. De naam verwijst naar de herkomstplaats Banyuls-sur-Mer. Deze versterkte zoete wijn wordt gemaakt in rood, maar ook in wit en rosé.

Blanquette de Limoux: Witte mousserende wijn, gemaakt van de Mauzac (minimaal 90%), Chenin en Chardonnay druif.

Carcassone: Oude vestingstad in de Languedoc-Roussillon, 90km. ten zuidoosten van Toulouse. Aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in deze Zuid-Franse regio.

Carignan druif: De Carignan druif is afkomstig uit de regio Aragon in Spanje en is daarna via Algerije in Frankrijk gekomen. De wijnen van de Carignan druif hebben een goede kleur, veel tannine en zuren en aroma's van kruiden. Vanwege die vele tannine en zuren wordt de druif vaker gebruikt in combinatie met Grenache, Syrah en Cinsault. De wijn wordt dan een stuk toegankelijker.

Calmel & Joseph: Wijnhuis in de Languedoc. In 1995 opgericht door Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Laurent is oenoloog en wijnmaker. Jérôme doet de marketing.

Cave de Roquebrun: Wijncoöperatie in Zuid-Frankrijk, gelegen aan de rivier de Orb. Lees meer op deze pagina.

Chardonnay druif: Chardonnay is een bekende kwaliteitsdruif die tegenwoordig over de hele wereld wordt aangeplant. De naam is afgeleid van het dorp Chardonnay in de Bourgogne.

Crémant de Limoux: Witte, mousserende wijn. Crémant: Chardonnay (minimaal 40% mini), Chenin (minimaal 20 %) en samen maximaal 90%. Daarnaast minimaal 10% van Mauzac en Pinot Noir (samen maximaal 20% maxi) of Pinot Noir (maximaal 10%).

Dessertwijn: Een zoetere tot zoete wijn. Het kan gaan om een stille wijn (gewoon), een mousserende wijn of een versterkte wijn.

Ecocert: Het Franse Ecocert keurt onder meer milieuvriendelijke stoffen. Zij controleren bijvoorbeled of stoffen voldoen aan de GOTS standaard. Dit is zeker te weten dat een product – in dit geval wijn – echt milieuvriendelijk is.

Gayda: Wijn domaine in het Zuid-Franse Brugairolles, in de buurt van Carcassone. Eigenaar is Tim Ford. Wijnmaker is Vincent Chansault.

Grenache druif: Van origine is de Grenache druif een Spaanse druivensoort. Vanwege de dunne schil met weinig pigment wordt deze druif veel gebruikt voor de productie van rosé en blendwijnen.

Guyot-methode: Manier van snoeien die kan worden toegepast op zo goed als alle druivenrassen. Daarom is dit ook de snoeimethode die wij aanbevelen. Deze vorm van snoeien wordt bij de druiventeelt vooral gebruikt bij wijnboeren. Het geeft een relatief lage opbrengst, maar de kwaliteit van de druiven is super. Deze methode is voor iedereen makkelijk uit te voeren.

Maccabeo druif: In Spanje is de Maccabeo druif belangrijk voor de productie van witte wijn. Deze witte druif komt van origine uit het Midden Oosten of Aragon, Spanje. De Maccabeo wordt gekenmerkt door een hoog zuurgehalte en een aroma van bloemen. De wijnen van deze druif kunnen het beste jong gedronken worden.

Marselan druif: De Marselan druif is in 1961 ontwikkeld en is een kruising tussen de soorten Cabernet Sauvignon en Grenache Noir. Het is een vrij kleine druif die vroeg rijpt en complexe wijnen geeft met veel kleur en aroma's van onder andere cassis, kruiden, frambozen en cacao.

Mauzac druif: De Mauzac druif wordt veel gebruikt in de Limoux-wijnen.

Merlot druif: De Merlot druif behoort tot de klassieke druiven van de Bordeaux en is de belangrijkste druif in Pomerol en Saint-Emilion. Over de hele wereld populair.

Mourvèdre druif: De Mourvèdre druif is van oorsprong een Catalaanse druivensoort en is het meest bekend onder de naam Monastrell. Het is een veeleisende druif die warme, beschutte plekken nodig heeft. Het is ook een druif met een dikke schil die goed gebruikt kan worden voor de productie van rode wijnen.

Mousserende wijn: Een wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Daarom wordt de wijn ook wel ‘bubbeltjeswijn’ genoemd. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. De zoetheid varieert van droog tot zoet.

Petit Verdot druif: Een dikke schil en een laag rendement zijn kenmerkend voor de Petit Verdot druif. Daarom is het verbouwen van deze druif alleen mogelijk voor rijke wijnboeren.

Rousanne druif: Roussanne is een witte druif die voornamelijk voorkomt in de (noordelijke) Rhône, en daarnaast ook in de Languedoc-Roussillon en de Provence. Brengt veelal aromatische wijnen voort.

Rode wijn: Een soort wijn die ontstaat door most van blauwe druiven met druivenschillen te laten vergisten. De rode kleur komt van de kleurstoffen in de druivenschil. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen. Meestal is jonge rode wijn paars van kleur, terwijl sommige oudere wijnen meer oranje of bruinrood zijn.

Sauvignon Blanc druif: De wijnen van de Sauvignon Blanc druif zijn verfrissend, droog en snel drinkbaar. Van oudsher wordt deze druif veel aangeplant in Frankrijk, met de Loirevallei als belangrijkste streek.

Syrah druif: De Syrah is een vroegrijpe druif en bevat veel tannine. De Syrah komt zowel voor in mono cépage wijnen als assemblage druif.

Tim Ford: Eigenaar van domaine Gayda.

Verena Wyss: Eigenaresse en creatief wijnmaakster van Domaine Verena Wyss.

Villa Blanche: Serie wijnen van Calmel & Joseph. De Villa Blanche Chardonnay is een onbetwiste topper.

Vincent Chansault: Wijnmaker bij Domaine Gayda. Heeft zijn opleiding genoten bij Boekenhoutskloof in Zuid-Afrika.

Witte wijn: Soort wijn die wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat is de wijn nagenoeg blank. Witte wijn kan ook van blauwe druiven zijn gemaakt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »