Wijn is beleving

  • Geplaatst op
  • Door Loek Heinne
Wijn is beleving

Wijn is beleving. Iedere fles die je opentrekt is opnieuw iets bijzonders. Het zal niet gelden als je altijd dezelfde wijn drinkt, maar voor mij wel. Heel vaak zijn het nieuwe wijnen. Proefflessen van potentiële nieuwe leveranciers of gewoon één van de pareltjes uit mijn privé kelder.

Onlangs kondigde zicht voor mij weer een nieuwe wijnbeleving aan. De nationaal bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker ging zijn wijnvoorraad opruimen. In de afgelopen 50 jaar had hij zóveel wijnen verzameld, dat hij die nooit van z'n leven nog zou kunnen opdrinken.
Daarom waren ze te koop. Hij bood tien willekeurige flessen te koop aan, je mocht ze daarentegen niet zelf uitzoeken. Op zich was het veel geld voor zeven-en-een-halve-liter wijn terwijl je niet weet wat je precies krijgt, maar dit moest wel iets bijzonders zijn. De werkelijke waarde was veel hoger, beloofde Duijker en dat klopte ook wel. Toen mijn vrouw hoorde wat ik voor deze oude flessen had betaald, keek ze even bedenkelijk en vervolgde waar ze mee bezig was. Ik kon haar gedachten lezen.

Snoepjeswinkel


Maar de wijnkenners onder ons kunnen zich wel voorstellen dat ik me als een kind in een snoepjeswinkel voelde toen ik thuis de doos met de tien flessen openmaakte. Een Fonseca’s Vintage Port uit 1955. Is die nog te drinken?, hoor ik u denken. Waarschijnlijk wel. Ik ga het binnenkort beleven. Maar ook een Chateau Certan uit Pomerol (de buurman van de bekende Petrus) uit 1978. En een Chateau Phelan Segur uit mijn geboortejaar 1962 (hoe toevallig). Ik verheug me nu al op het moment van ontkurken. Nu nog op zoek naar een mooie gelegenheid om zo'n oude fles te openen.

 

De meeste wijndrinkers hebben zulke oude flessen waarschijnlijk niet liggen. Maar ook een nieuwe wijn kun je “beleven”. Want een fles wijn is altijd spannend. Ieder druivenras, ieder klimaat, iedere ondergrond en iedere wijnmaker, alles heeft invloed op de smaak van de wijn.

Mocht je op zoek zijn naar oude flessen wijn, om te drinken of als bewaarexemplaar, kijk dan op mijn andere site www.wijnthuisbestellen.nl. Wellicht zit jouw geboortejaar er ook bij.

 

 

Proost!

 

Loek Heinne

Register Vinoloog van de Wijnacademie

www.heerlijkewijn.nl

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »