Waarom niet net iets meer betalen?

Waarom niet net iets meer betalen?

Waarom niet net iets meer betalen voor een fles wijn? Lees hier waarom.

Waarom niet net iets meer betalen voor een fles wijn?

Het is ook niet makkelijk voor een beginnende wijndrinker. Eigenlijk wil je wel een keer proberen wijn te drinken, maar je weet niet welke wijn je moet kopen.

“Laat ik maar eens met een goedkope fles beginnen.” Als echte Nederlanders willen we vaak niet teveel betalen voor een fles wijn, zeker ook omdat er ook voldoende wijnen (lees: meuk) in het schap staan die veel goedkoper zijn. En dat is nou net de meest gemaakte fout, waardoor een hoop mensen één van de oudste dranken ter wereld niet leren te waarderen.

De beginnende wijndrinker is na het kopen van de net iets te goedkope fles wijn teleurgesteld en dat is natuurlijk jammer. “Wijn is niet lekker”, zegt hij of zij dan. “Het is wrang en bitter.” En dat klopt: díe wijn is niet lekker. Ik heb op de Wijnacademie geleerd hoe die wijn gemaakt wordt… Ik weet genoeg.

Maar waarom - en dat geldt trouwens ook voor de gevorderde wijndrinker - niet net iets meer betalen voor een fles wijn? Laten we eens kijken naar de kosten van een fles wijn: de goedkoopste combinatie van fles, kurk, capsule en etiket is ongeveer 50 cent. Dan vul je een fles met goedkoopste meuk die je als wijn kunt vinden, die ongeveer 20 cent per driekwart liter kost. Doos erom, op transport: kostprijs: 1,25 euro.

Als je daar de bescheiden marge van de wijnmaker en de importeur (beiden 10 procent) en de iets inhaligere handelaar (20 procent) bij optelt, kost de fles al 1,82 euro. De accijns is ook behoorlijk: 66 cent per fles. Als je daar dan 21 procent btw bij optelt, kom je uit op 3,00 euro. Voor die prijs vind je ze inderdaad in de supermarkt.

Een kwalitatief goede wijn kost bij een wijnboer 2,00 euro per liter. En dan kom je met bovenstaande rekensom uit op 6,15 euro per fles. De wijnverkoper rond de prijs dan af op 6,00 euro. Terwijl de (basis)wijn zelf tien keer duurder is, is de flesprijs slechts het dubbele. Voor iets meer geld heb je dus wel een veel betere wijn…

 

 

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »