Dom Brial Dom Brial L' Etreinte Rouge 2021
Dom Brial L' Etreinte Rouge 2021 €10,95

Dom Brial L' Etreinte Rouge 2021

€10,95
Op voorraad
  • Koop 6 voor €9,95 per stuk en bespaar 9%
Bestel 6 voor € 9,95 per stuk. Fraaie uitgebalanceerde cuvée met een donkerpaarse kleur.  Aroma's van cassis, viooltjes, peper en specerijen. Licht gekoeld serveren.
Informatie

DOM BRIAL L' ETREINTE ROUGE 

IGP Côtes Catalanes

Fraaie uitgebalanceerde cuvée met een donkerpaarse kleur. 
Aroma's van cassis, viooltjes, peper en specerijen.
De smaak is fruitig en vol met ronde tannines. 
Licht gekoeld serveren.

L' Etreinte betekent: de omhelzing. Geklemd  tussen twee "armen", de Agly-vallei en de Têt-vallei. Deze geografische ligging geeft de wijngaard een uitzonderlijke geologische rijkdom. Gecombineerd met een zeer gunstig microklimaat en een grote culturele nauwkeurigheid, wordt de persoonlijkheid van deze wijn bevestigd.

De druiven komen van drie verschillende terroirs. Deze bestaan soms uit kiezelsteen en ondergrond van klei, kalksteen met klei of kalksteen en zand.
De Côtes Catalanes is het meest zuidelijk wijngebied van Frankrijk, tegen de Pyreneeën aan gelegen.
Opvoeding in roestvrijstalen tanks.
De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens op maat gesorteerd (Laser scan).

Onderscheidingen:

Decanter World Wine Awards: 90/100 punten

Médaille d'Or: Berliner Wine Trophy 2019

Productinformatie 

Producent: Dom Brial
Wijnmaker: 
Inhoud fles: 75 cl
Druivensoorten: Syrah 40% | Grenache Noir 30% | Mourvèdre 15% | Carignan 15%
Serveertemperatuur: 16 - 18°
Drinken: Nu- 2026
Alcoholpercentage: 14 %
Serveertip: mediterrane keuken, tapas, vleeswaren en rood vlees
Afsluiting: Natuurkurk


Over de druiven:

Grenache

Van origine is de Grenache druif een Spaanse druivensoort. Vanwege de dunne schil met weinig pigment wordt deze druif veel gebruikt voor de productie van rosé en blendwijnen. Grenache is een ras die laat rijpt en hete, droge omstandigheden nodig heeft. De rode wijnen van dit ras kunnen door het weinig pigment in de schil een hele lichte kleur hebben.

De stijlen die de Grenache druif voortbrengt variëren van licht en eenvoudig tot vol, geconcentreerd en boterig. De smaak is soepel, niet hoog in de zuren, rond en vol. De Grenache druif doet het goed in zowel koelere als warmere klimaten.

Syrah

Een voornaam herkomstgebied van de Syrah druif is de noordelijke Rhône vallei. De druif is succesvol over de hele wereld. Syrah wordt gekenmerkt door een complex aroma van viooltjes, zwarte kersen, rode en zwarte bessen, wilde kruiden, drop et cetera. Dit aroma, in combinatie met de volheid, kracht en fijne tannine, leidt tot een steeds grote populariteit onder wijnbouwers en wijndrinkers. De Syrah is een vroegrijpe druif. De druif komt zowel voor in mono cépage wijnen als assemblage druif.

Mourvèdre 

De Mourvèdre druif is van oorsprong een Catalaanse druivensoort en is het meest bekend onder de naam Monastrell, het is een veeleisende druif die warme, beschutte plekken nodig heeft. Het is ook een druif met een dikke schil die goed gebruikt kan worden voor de productie van rode wijnen. Er worden rijke wijnen met veel alcohol, voldoende zuren en tannine van gemaakt.   

De druivensoort staat veel aangeplant in Spanje en Zuid-Frankrijk. In Zuid-Frankrijk wordt de soort veel gebruikt voor assemblages met Grenache en Syrah. Buiten Europa is de druivensoort te vinden in Australië en Californië, waar hij meestal Mataro wordt genoemd. Een van de bekendste wijnen die van de Mourvèdre wordt gemaakt is de rode Bandol wijn uit het zuiden van Frankrijk.

De druif gedijt goed op plekken waar extreme klimaten heersen, dat wil zeggen hete zomers en koude winters. Mourvèdre rijpt vrij laat en is daarom geschikt voor zuidelijke gebieden. In de smaak en geur van de wijnen komen bramen, specerijen, peper en soms ook leer en aardse tonen naar voren.

Carignan:

De Carignan is een Zuid-Franse druif die dieprode wijnen geeft met veel tannine en veel zuren. Een krachtpatser die door de wijnmaker getemd moet worden om er aangename wijn van te maken. Maar als dat lukt, heeft hij krachtig rood fruit in de neus en een rijke, diepe smaak. Je kunt bij ons vijf wijnen van de Carignan kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

Dat temmen begint met snoeien. De Carignan kan een enorme opbrengst per hectare geven en dat is de reden waarom het eind jaren 1980 de meest aangeplante druif van Frankrijk was. Maar bij een hoge opbrengst kunnen de wijnen onaangenaam ruw worden. De Franse wijnmakers mengden hem daarom vaak met andere druiven. Maar in de jaren 1990 kregen ze nog een veel beter idee: snoeien. Veel wijngaarden zijn sindsdien met andere druivenrassen aangeplant.

Om de Carginan nu als een waardeloze druif weg te zetten, is te kort door de bocht. Want als de wijnmaker de opbrengst beperkt, dan kan de wijn aangenaam zacht worden, met aantrekkelijk rood fruit in de neus. Mengen met bijvoorbeeld Grenache en Syrah blijft desalniettemin een goed idee.

Je vindt de Carginan voornamelijk in Zuid-Frankrijk. Van de Languedoc tot in de Rhône vallei. Niet noordelijker, want hij heeft zon en hitte nodig om goed te rijpen. In het noorden van Spanje heeft hij het ook prima naar de zin en wordt hij Mazuela genoemd, maar in Catalonië noemen ze hem weer Cariñena. Je vindt hem ook in de buurt van Rome, in de wijnregio Lazio. De Italianen noemen hem Caignano. In Californië doet hij het ook goed als Carignane.



Over Dom Brial:

Dom Brial werd opgericht in 1923 in Baixas als reactie op de enorme wijncrisis die Frankrijk teisterde. Een handvol wijnmakers sloegen de handen ineen met een gemeenschappelijk doel:
"Samen zullen we sterker zijn"

De naam "DOM BRIAL " is gekozen ter nagedachtenis aan de monnik Michel Jean Joseph Brial.
Een monnik uit Perpignan die destijds 2 scholen liet bouwen voor de arme kinderen.

In 1991 nam de coöperatie het Château Les Pins van Adolphe Duverney over.
Sindsdien is het assortiment uitgebreider en trekt de wijnwinkel veel Fransen en toeristen aan voor de aankoop van de fraaie wijnen.  

De coöperatie telt 247 wijnbouwers die met passie en toewijding  2100 hectare cultiveren.

Een dynamisch en betrokken team van 37 medewerkers zorgt voor de dagelijkse leiding.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »