Zijn biologische wijnen minder lekker dan gewone wijnen?

Zijn biologische wijnen minder lekker dan gewone wijnen?

Biologische wijnen zijn vaak met veel vakmanschap gemaakt. Daarom zijn ze vaak net zo lekker als 'gewone wijnen'.

Zijn biologische wijnen minder lekker dan gewone wijnen? Nee, dit hoeft zeker niet zo te zijn. Biologische wijnen zijn vaak met veel vakmanschap gemaakt. Biologische wijnen maken vraagt meer aandacht. Het bewerken van de wijngaard moet voldoen aan strenge eisen. Dit wordt ook gecontroleerd door daartoe bevoegde instanties. Zo is het gebruik maken van sulfiet, om een langere houdbaarheid te bewerkstelligen, verboden. Van nature bevatten druiven overigens al wel sulfiet. Sulfietvrije wijnen bestaan dus niet, maar er zijn wel grenzen aan gesteld.

 

Biologische wijnen net iets duurder

De smaakverschillen tussen biologische wijnen en gewone wijnen vallen dus reuze mee. Verwacht voor biologische wijnen wel een prijs die 1 tot 1,5 euro hoger ligt, omdat het maken van biologische wijnen een meer intensieve bezigheid is.

 

Voorbeelden van top biologische wijnen

Eén van mijn favoriete biologische wijnboeren is Verena Wyss. Na vijf jaar consequent bewerken van haar wijngaarden kregen haar wijnen het predicaat ‘biologisch’. Verena gaat met veel precisie te werk en houd vast aan kleinschaligheid. Op deze manier is zij in staat om op en top biologische wijnen te produceren. Mijn drie favoriete Verena Wyss biologische wijnen zijn: 

 

Chant de la Terre Merlot

Viognier Tradition

Belcanto Rouge

 

Ook Vincent Chansault van Domaine Gayda produceert wijnen op biologische wijze. In 2012 kregen zijn Figure Libre wijnen als eerste een officiële ‘bio-certificering’. Vincent, van origine een chemicus, is opgeleid door Marc Kent op de befaamde Boekenhoutskloof in Zuid-Afrika. Alle wijngaarden van Domaine Gayda worden biologisch bewerkt en alle percelen afzonderlijk gevinifieerd. De blendwijnen van Gayda zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

 

Meer weten? Neem gerust contact met me op!

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »