Ontdekking van een parel in de Languedoc: Cave de Roquebrun

Ontdekking van een parel in de Languedoc: Cave de Roquebrun

In deze blog vertelt Cees Oxener over de ontdekking van wijncoöperatie Cave de Roquebrun, een relatief onbekende parel in de Franse Languedoc.

Verbluffende eerste indruk

Toen ik begon met mijn online webshop viel mijn oog op Cave de Roquebrun, gelegen op een prachtige plek langs de rivier de Orb. Door Mario Kloostra van Kloosvins, een bevriende wijnagent die woont in de Languedoc, werd ik vervolgens in contact gebracht met deze coöperatie. Toen Mario een proeverij arrangeerde sloeg ik stijl achterover van de kwaliteit van deze wijnen. Een ongekend aantal Cave de Roquebrun wijnen zijn bekroond met medailles.


Hoe de Roquebrun coöperatie is ontstaan

Van oudsher hebben de zogenaamde cooperatives een slechte naam. Dit had vooral te maken met de productie van bulkwijnen. Zo’n 30 jaar geleden besloten wijnmakers uit de Languedoc een andere weg in te slaan: naar meer kwaliteit. Van heinde en verre werden experts aangetrokken. Zo ook in Roquebrun waar vinoloog Alain Rogier aan de slag ging, een professor op laarzen.
Door de arbeidsintensieve en steile hellingen langs de oever van de Orb is het lastig voor boeren om zelf wijn te maken. Vandaar dat werd gekozen voor de coöperatievorm.

 

Het unieke karakter van Cave de Roquebrun

De Roquebrun wijnen zijn krachtig van smaak en veelal houtgelagerd. De wijnen worden daarnaast gekenmerkt door een klassieke uitstraling. Daardoor kan Cave de Roquebrun makkelijk de concurrentie aan met bijvoorbeeld Bordeaux-wijnen. Doordat Roquebrun ligt ingesloten in de heuvels, heerst er een microklimaat met veel zon. Het gunstige terroir van leisteen geeft nog eens extra bijzondere eigenschappen mee aan de druiven.

Bestel een proefdoos Cave de Roquebrun wanneer u nieuwsgierig bent geworden naar de krachtige, unieke smaak van de rode Roquebrun wijnen. 
 

Roquebrun: unieke plek om te bezoeken

Het plaatsje Roquebrun vormt een idyllisch plekje langs de rivier de Orb. Vlakbij het wijncentrum van de Languedoc: Saint Chinian. Bij o.a. restaurant Le Petit Nice kan heerlijk gegeten worden. De coöperatie heeft ook een winkel in het dorp waar particulieren wijn kunnen kopen.
 

Kwaliteitswijnen in alle prijsklassen

In het Vinox-assortiment heb ik Roquebrun wijnen opgenomen in alle prijsklassen. Mijn persoonlijke top-3 is:


1. Terrasses de Cabrio 2013

2. Col de l’Orb Blanc 2013

3. Les Fiefs d’Aupenac 2011

 

Over de schrijver

Cees Oxener is de eigenaar en wijninkoper van Vinox. Vanuit zijn jarenlange horeca-ervaring heeft hij een passie ontwikkeld voor Languedoc-wijnen. En sterke relaties opgebouwd met speciale wijnboeren. Met Vinox wil hij jou op een laagdrempelige en toegankelijke manier laten genieten van de beste Languedoc wijnen. Blogs zijn voor Cees een manier om zijn passie en kennis over te dragen.

Cees Oxener Vinox

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »