Vakantietips voor de Languedoc Roussillon

Vakantietips voor de Languedoc Roussillon

Ga je deze zomer naar de Languedoc Roussillon op vakantie? In deze blog geven we je enkele tips, uiteraard gerelateerd aan lekkere wijn en het goede leven!

Ben jij op zoek naar mooie wijnlocaties in de Languedoc Roussillon? Of mooie algemene spots om te bezoeken? Wij inspireren je met enkele vakantie tips. Mocht je zelf unieke domaines of restaurants ontdekt hebben, deel deze dan gerust met ons en het Vinox-puliek!

 

Vakantie tip 1: Domaine Gayda - hét centrum van Languedoc Roussillon wijnregio

Gayda is voor ons hét centrum van Languedoc Roussillon wijnregio. Een state-of-the-art wijndomaine – gecombineerd met een smaakvol restaurant, wijnschool en prachtige overnachtingsmogelijkheden. Eigenaar Tim Ford heb ik leren kennen als een aimable en eigenzinnige wijnondernemer. De wijnen van Gayda zijn onovertroffen, met dank aan de ‘wijn scientist’ Vincent Cansault, die zijn roots heeft liggen bij het befaamde Boekhoutskloof in Zuid-Afrika.

 

De info over Gayda op een rijtje

Locatie: Chemin de Moscou in Brugairolles (25 km. ten zuidwesten van Carcassone)
Wat te doen: Lekker eten in het restaurant of een rondleiding door de wijnmakerij
Topwijnen: Chemin de Moscou, Figure Libre (in vijf varianten) 
Reviews over Domaine Gayda vind je hier.

 

Het volgende filmpje neemt je in vogelvlucht mee over het domaine Gayda:

Tot zover vakantie tip nummer 1. 

Vakantie tip 2: De authentieke wijnmakers Calmel & Joseph

Laurent Calmel en Jérôme Joseph zijn twee authentieke wijnmakers. Hun Villa Blanche Chardonnay is de absolute topper en van verbluffende kwaliteit. Maar ook andere wijnen, zoals de Crémant de Limoux Brut en de Les Terroirs Carignan Rouge, zijn van wereldniveau. Calmel & Joseph zijn gehuisvest op een prachtig en omvangrijk domaine, niet ver van het Middeleeuwse stadje Carcassone.

 

De info over Calmel & Joseph op een rijtje

Locatie: Op steenworp afstand van Carcassone
Wat te doen: Zwembad, sauna en outdoorsport (paardrijden, hiken en mountainbiken)
Overnachten: High-end gîtes
Uitstapjes: Montagne Noire (Black Mountain), kastelen van de Katharen, kleine dorpjes met overvloed aan lokale gastronomie en wijnen
Topwijnen: Villa Blanche Chardonnay, Crémant de Limoux Brut
Reviews: Klik hier voor meer informatie en reviews over het domaine Calmel & Joseph

 

Bekijk het volgende filmpje voor een impressie van het domaine Calmel & Joseph: 

 

Vakantie tip 3: Bezoek Collioure en Banyuls-sur-Mer

Een absolute aanrader voor wijnliefhebbers is een bezoek aan de plaatsjes Collioure en het nabijgelegen Banyuls-sur-Mer, aan de Middellandse Zee. Het kasteel in het centrum van Collioure, in vroegere tijden het grote zomerpaleis van de koningen van Mallorca, is geopend voor publiek. De oude binnenstad is schitterend. De meest bekende lokale wijnhuizen zijn Domaine de Mas Blanc en Domaine de Rectorie. Erg in opkomst is Coume del Mas. Regelmatig scoren de wijnen van Collioure 90 of meer bij Robert Parker en zijn dus van wereldklasse. De wijnstokken zijn geplant op steile terrassen van zwarte leisteen, mooie omstandigheden voor de druivenrassen Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre. Banyuls-sur-Mer is bekend vanwege de Banyuls wijn, een versterkte zoete wijn die wordt gemaakt in een rode, witte en rosé variant.

 

Bekijk het volgende filmpje voor een sfeerimpressie van het plaatsje Collioure: 

Vakantie tip 4: Carcassonne 

Carcassonne (Carcassona in het Occitaans) is een middeleeuwse vestingstad, 90km. ten zuidoosten van Toulouse. Na Mont-Saint-Michel is dit de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. En terecht! Het is de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen. De geschiedenis van Carcassonne is nauw verwant aan de geschiedenis van de Katharen, een bijzonder ontwikkeld volk dat helaas is uitgemoord als gevolg van een hetze door de katholieke kerk. Het boek van Bram Moerland geeft veel verrassende inzichten over de Katharen

Meer weten over de Languedoc Roussillon? 

Voor meer informatie over een vakantie naar de Languedoc-Roussillon, verwijzen we je naar de volgende websites: 

Languedoc-Roussillon

Kasteelwijnen

Frankrijk puur

Wij hopen dat deze vakantie tips je hebben geholpen op weg naar bijzondere ervaringen in de prachtige Languedoc Roussillon. Foto's en verhalen zijn altijd welkom!

Over de schrijver

Cees Oxener is de eigenaar en wijninkoper van Vinox. Vanuit zijn jarenlange horeca-ervaring heeft hij een passie ontwikkeld voor Languedoc-wijnen. En sterke relaties opgebouwd met speciale wijnboeren. Met Vinox wil hij jou op een laagdrempelige en toegankelijke manier laten genieten van de beste Languedoc wijnen. Blogs zijn voor Cees een manier om zijn passie en kennis over te dragen.

Cees Oxener Vinox

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »