Kies de juiste wijn met deze vijf tips

Kies de juiste wijn met deze vijf tips

Hoe kies ik de juiste wijn uit het enorme aanbod? In deze blog geef ik vijf eenvoudige tips om je op weg te helpen.

Het kiezen van de juiste wijn kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Het aanbod is enorm en hoe kom je erachter of een wijn bij jou past? In deze blog geef ik je vijf tips om tot de juiste keuze te komen.

 

1) Bepaal het doel van jouw wijnaankoop 

Organiseer je een chique zakendiner? Of ga je voor een picknick in het park? Het maakt nogal wat uit voor welke gelegenheid je een wijn zoekt. Serveer je een lichte maaltijd, kies dan voor een lichte, frisse wijn. Bij pittige, stevige gerechten passen krachtige wijnen beter. Heb je veel gasten tegelijk over de vloer, overweeg onze Bag in Box wijnen. Tot 40% voordeliger, eenvoudig te tappen en ook nog eens beter voor het milieu.

 

2) Weet wat je wilt uitgeven

Wat wil jij maximaal uitgeven aan een fles wijn? Is vooral de inhoud van de fles belangrijk, of gaat het juist ook om de uitstraling, naam en etiket? Een oude regel is dat hoe chiquer de gelegenheid, hoe duurder de wijn die je kiest. Deze vlieger gaat tegenwoordig niet meer op. Er zijn namelijk genoeg kwaliteitswijnen te vinden voor een vriendelijke prijs. Laat je dus niet te makkelijk in de luren leggen door gladde verkooppraatjes over dure wijnen.

 

3) Investeer in jouw wijnkennis als je meer diepgang wilt

Wanneer je toch meer diepgang wilt, dan is het belangrijk om je te verdiepen in verschillende wijnen, huizen en smaakprofielen. De Languedoc is de grootste en meest diverse wijnregio ter wereld. Daarom zijn alle smaken wel zo’n beetje vertegenwoordigd in ons assortiment. Met onze proefdozen heb je dan ook de mogelijkheid om een grotere variëteit aan wijnen uit te proberen en jouw gevoel voor smaak te verfijnen.

 

4) Wees je bewust van het jaargetijde

’s Zomers smaakt een frisse, fruitige wijn lekkerder dan in de winter. Tegenwoordig is het ook heel normaal om jonge, rode wijnen gekoeld te drinken. Is het niet te koud buiten, zet jouw rode wijn dan dus eens in de ijsemmer. Kies ’s winters voor wat vollere smaken. Rosé is tegenwoordig razend populair. En niet alleen meer voor het voorjaar of in de zomer. Durf jij het aan om rosé ook dit najaar te drinken? Ik wel! 

 

5) Match de juiste wijn met het juiste gerecht

De volgende vuistregels helpen je om de juiste wijn te matchen aan het juiste gerecht:
- bij vlees- en wildgerechten past rode wijn het beste;
- vis, schaal- en schelpdieren en asperges matchen het beste met strakke droge witte wijn (dus niet houtgelagerd);
- als dessert kun je het beste voor een zoete wijn gaan.
Als bonus geven we je het volgende schema dat je nog meer richting geeft voor het kiezen van de juiste wijn: 

 

Welke wijn past bij welk gerecht

 

Zit je toch nog met een vraag? Neem dan contact met me op voor down-to-earth wijnadvies! 

 

Cees Oxener is de eigenaar en wijninkoper van Vinox. Vanuit zijn jarenlange horeca-ervaring heeft hij een passie ontwikkeld voor Languedoc-wijnen. En sterke relaties opgebouwd met speciale wijnboeren. Met Vinox wil hij jou op een laagdrempelige en toegankelijke manier laten genieten van de beste Languedoc wijnen. Blogs zijn voor Cees een manier om zijn passie en kennis over te dragen.

Cees van Vinox

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »