Mijn favoriete Languedoc-wijn per druivensoort

Mijn favoriete Languedoc-wijn per druivensoort

In deze blog mijn meest favoriete Languedoc-wijnen per druivensoort. Dit helpt je om snel een goede keuze te maken!

De Languedoc herbergt een rijke variatie aan druivensoorten. Hieronder per druivensoorten mijn favoriete wijn.

 

Rood

Voor rode wijn is de Merlot nog steeds de meest populaire druif. Voor mij komt de Syrah op twee en de Grenache druif op drie. Interessante druiven voor Languedoc blendwijnen zijn de Mourvèdre en de Carignan.

 

Merlot druif

De Verena Wyss Chant de la Terre is mijn favoriete Merlot Languedoc-wijn. Deze wijn is biologisch,  houtgelagerd en daarmee een luxe Merlot variant. Veel van mijn klanten kiezen voor Merlot, waarbij de Preignes le Vieux Merlot erg populair is vanwege de zachte smaak.

 

Syrah druif

De Villa Blanche Syrah is origineel, krachtig en daarmee rijk aan tannines. In luxe blendwijnen is de Syrah druif altijd verwerkt. De beginnende en niet zo geoefende wijndrinker haken meestal af bij Syrah. Wil je toch een eerste Syrah stap nemen? Dan is mijn Code Passion Syrah een erg logische en toegankelijke keuze.

 

Grenache druif

De Grenache druif komt alleen terug in enkele van mijn Languedoc blendwijnen. De Grenache vind ik zelf een erg prettige druif, het zorgt voor zachtheid. De mooiste blend in mijn assortiment is de La Balade Saint-Chinian. Een heerlijk, prettig drinkbare wijn met een luxe karaker.

 

Mourvèdre / Carignan druif

Dit zijn typische Languedoc-druiven. Ze worden veel gebruikt voor blendwijnen. Een unieke Carignan in het Vinox-assortiment is de Calmel & Joseph Vieux Carignan (100% Carignan). De druiven van deze wijn zijn afkomstig van 80 jaar oude wijnstokken.

 

Wit

Wat betreft witte wijn staat voor mij de Chardonnay op nummer één, de Sauvignon Blanc op nummer twee en de Viognier op drie. Aan de kustlijn van de Languedoc is de Picpoul de Pinet een veelgebruikte druif, en daarnaast ook de Vermentino en de Terret Blanc druif. Deze wijnen zijn fris en vertonen vaak enige mineraliteit.

 

Chardonnay

Mijn absolute favoriet is de Villa Blanche Chardonnay. Een echte Chardonnay voor liefhebbers, die beduidend goedkoper is dan de befaamde Chardonnay's uit de Bourgogne. De Villa Blanche Chardonnay wordt bij het bekende sterrenrestaurant de Librije geschonken.

 

Sauvignon Blanc

Wijnen van de Sauvignon Blanc zijn erg fris en dan ook door de meeste mensen geliefd. Het bouquet geeft doorgaans een prettige geur. De meest toegankelijke Sauvignon Blanc bij Vinox is, qua prijs-/kwaliteit, de La Source Sauvignon.

 

Viognier

De Code Inspiration Viognier is een heel mooi alternatief voor als je Chardonnay moe bent! Enkele jaren geleden werd zelfs gezegd dat de Viognier de Chardonnay uit de markt zou verdringen. Deze voorspelling is niet uitgekomen. De Viognier smaakt erg lekker bij vis, kip (met Oosterse sauzen) en als aperitief.

 

Vermentino / Terret Blanc

De Vermentino en Terret Blanc druiven staan voor frisheid. De Terret Blanc is een vergeten druivensoort, die nieuw leven in geblazen is door Calmel & Joseph. Leuk om in plaats van een Sauvignon Blanc te drinken. Lekker bij schaal- en schelpdieren en als aperitief. Beide druiven zijn geschikt voor mensen die van een strakke wijn houden. Mijn favoriete Vermentino is de Comtesse Marion Le Voyage Vermentino.

 

Picpoul de Pinet

In het verlengstuk van de Vermentino en Terret Blanc ligt de Picpoul de Pinet. Ook een strakke wijn. Matcht goed bij asperges. Voor mij persoonlijk zijn de meeste Picpoul de Pinet's te strak. Er is echter een uitzondering op de regel: De Villa Blanche Picpoul de Pinet is erg toegankelijk.

 

Rosé

Bij de rosé wijnen staat voor mij de Grenache druif bovenaan. De beroemde rosés uit de Provence kunnen steeds moeilijker op tegen de rosés uit de Languedoc.

 

Mijn nummer 1 Grenache rosé is onbetwist de Comtesse Marion Le Voyage.

 

 

Wat is jouw favoriete druivensoort? 

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »