De nieuwe alcoholwet

  • Geplaatst op
  • Door Loek Heinne
De nieuwe alcoholwet

De nieuwe alcoholwet heeft helaas ook gevolgen voor jou als klant. Eén van de punten is de 18+-check. Iedereen die via een webshop wijn bestelt en laat thuisbezorgen, moet bij ontvangst aantonen dat hij/zij 18 jaar of ouder is.

Wijzigingen door invoering nieuwe alcoholwet

 

Per 1 juli 2021 is de nieuwe alcoholwet ingegaan. Eén van de gevolgen voor webshops is dat de klant bij in ontvangst name van de wijn moet aantonen dat hij/zij tenminste 18 jaar oud is. De 18+ check is alléén verplicht bij levering van alcoholische dranken aan particulieren binnen Nederland. De meeste vervoerders hebben de systemen daar nu voor op orde.

Tijdens de bestelling geeft u uw geboortedatum in. Daarmee toont u aan dat u 18 jaar of ouder bent. Vervolgens versturen wij het pakket met de wijn, inclusief de leeftijdscheck 18+. U krijgt vervolgens een mail van de vervoerder (op dit moment nog DPD) met daarin het verwachte tijdstip van levering en de vraag of u uw legitimatiebewijs gereed wilt houden. De pakketbezorger moet bij aflevering de geboortedatum controleren en de laatste 5 tekens van het legitimatiebewijs in de scanner invoeren. Als hij dat niet doet, kan hij het pakket niet scannen als afgeleverd.

Er vindt helaas geen burenlevering meer plaats en er kan ook geen neerzettoestemming meer worden gegeven. Vooralsnog vindt ook geen aflevering bij een pakketshop plaats en doet DPD in geval van niet thuis een 2e bezorgpoging.

Helaas rekent de vervoerder hier € 1,50 per pakket voor. Vandaar dat we onze bezorgkosten hebben moeten verhogen. Ook het minimum bestelbedrag voor gratis verzending is verhoogd van 65 naar 75 euro.

De 18+ check geldt niet voor bedrijven. Dus als u uit naam van een bedrijf bestelt, dan gelden bovenstaande regels niet.

Een ander punt uit de nieuwe alcoholwet is dat er niet meer gestunt mag worden met prijzen van alcoholische dranken. Wijn mag met een maximale korting van 25% worden aangeboden.

Nu hadden wij toch al geen stuntaanbiedingen. Wij hanteren een prijsbeleid om altijd één van de goedkoopste te zijn en niet de prijs eerst enorm hoog te maken en dan met grote korting aan te bieden, zodat het lijkt dat de klant een dure wijn voor een aantrekkelijke prijs kan kopen. Laat ons maar gewoon altijd goedkoop zijn.

 

Loek Heinne

NIX18
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »