Domaine Gayda "En Passant" Blanc 2015
Domaine Gayda "En Passant" Blanc 2015 €9,60

Domaine Gayda "En Passant" Blanc 2015

€9,60
Op voorraad
  • Bestel 1 voor €9,60 per stuk en bespaar 0%
4 bestellen=6 ontvangen. Bestel 6 voor € 6,40 per stuk. Prachtige blend van Chardonnay 60% en Maccabeo 40%. Romig, droog & karaktervol. Originele keus!
  • Niet goed - geld terug
  • Vergoeding bij breuk
Informatie

DOMAINE GAYDA "EN PASSANT BLANC" 2015 

Prachtige en unieke blendwijn van Chardonnay en Maccabeo. Romige, droge en karaktervolle wijn. De Maccabeo druif maakt deze wijn bijzonder. 

Bij deze nieuwe wijn is de wijnmaker Vincent Chansault uitstekend geslaagd om van de druivensoorten Maccabeo en Chardonnay een heel verfijnde klassewijn te maken.
1/3 van de Chardonnay heeft een opvoeding gehad op oude eiken vaten. Dit om de wijn een romig en volwassen karakter te geven. 2/3 van de chardonnay is op staal opgevoed. Dit om de wijn z'n fruit mee te geven. 

Productinformatie

Producent: Domaine Gayda
Wijnmaker: Vincent Chansault
Inhoud: 75 cl
Druif: Chardonnay 60%, Maccabeo 40%
Serveertemperatuur: 8 - 11°
Drinken: Nu - 2020
Alcoholpercentage: 12,5%
Serveertip: Fraaie visschotels
Afsluiting: Natuurkurk

Over de druiven

Chardonnay

Chardonnay is een bekende kwaliteitsdruif die tegenwoordig over de hele wereld wordt aangeplant. De naam is afgeleid van het dorp Chardonnay in de Bourgogne.

Chardonnay wijnen variëren van fris & sappig zonder houtrijping (unoaked) tot rijke varianten met duidelijke kenmerken van rijping op vat. Vaak met aroma´s van honing, tropisch fruit of zelfs gebrande amandelen en cashewnoten, boter op toast, en aangename vanillegeuren. De unoaked versie herbergt meer fruittonen: citrusfruit, ananas, kruisbessen, nectarine, perzik en vijgen.  

De kleur van de Chardonnay varieert van licht groengeel tot goudgeel. De smaak is soepel, niet hoog in de zuren, rond en vol. Ook neutrale, droge wijnen met een redelijk zuurgehalte komen voor. De Chardonnay aardt goed in zowel warmere als koelere klimaten.

Maccabeo

In Spanje is de Maccabeo druif een belangrijke soort voor de productie van witte wijn. De witte druif komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten of Aragon, Spanje. In Rioja wordt deze druif ook wel Viura genoemd. De Maccabeo is een druif met een aroma van bloemen en een hoog zuurgehalte. De wijnen van deze druif zijn jong op hun best en kunnen vrij gemakkelijk het fruitige karakter verliezen. Maccabeo wordt in de Penedés streek gebruikt als dominante druif in Cava. Behalve in Spanje komt de druif ook voor in Algerije, Marokko en Zuid-Frankrijk.

Over het domaine Gayda

Domaine Gayda is een hypermoderne, state-of-the-art wijnmakerij, gestoeld op biologische principes en enorm vakmanschap. Alle druiven worden biologisch geteeld, met de hand geplukt, meteen gekoeld en verwerkt. Het resultaat is een gamma wijnen dat zijn weerga niet kent.

Geschiedenis

In 2002 zag Domaine Gayda het levenslicht en werd opgericht door Tim Ford.Tim vluchtte uit Zimbabwe voor het Mugabe-regime en startte in Zuid-Frankrijk dit project samen met de gedreven jonge wijnmaker Vincent Chansault.

De Fransman Chansault was jarenlang de tweede wijnmaker van het fameuze wijnhuis Boekenhoutskloof in Zuid-Afrika.
De wijnmaker en eigenaar van Boekenhoutskloof Mark Kent is dan ook als adviseur betrokken bij dit domein.
Het hypermoderne Gayda ligt vlakbij het middeleeuwse stadje Carcassonne.
Uit die omgeving komen ook de druiven. 60% van eigen wijngaarden.
De andere druiven van wijnboeren waarmee lange termijncontracten zijn afgesloten. Chansault werkt het liefst met verschillende terroirs om daar uiteindelijk de mooiste blends van te maken.
Daarnaast is de naamgeving en uitmonstering opvallend en eigentijds. Op de etiketten is niets te bespeuren van de toch wat obscure appellation Côtes de Malepère.

Alle wijnen – ongeveer voor de helft afkomstig van druiven van eigen wijngaarden met een duidelijk Atlantische invloed en een aantal percelen in La Livinière en Corbières, en voor de andere helft van aangekocht fruit van voornamelijk oude stokken in verschillende delen van de Languedoc en de Roussillon – dragen de benaming Vin de Pays d’Oc. 

Voor meer informatie 

Bezoek de Gayda website voor meer informatie over de Gayda-wijnen en deze "En Passant" Blanc 2015

Reviews