Beste biologische Languedoc wijnen
In de Languedoc worden steeds meer 100% biologische wijnen geproduceerd. Een uitblinker in ons assortiment is onder andere het Domaine Gayda van wijnmaker Vincent Chansault. Vincent is op de befaamde Boekenhoutskloof in Zuid-Afrika opgeleid.
Groot vakmanschap
De biologische wijnen van Gayda smaken vaak beter dan reguliere wijnen. Ik denk zelf dat dit komt omdat juist deze wijnboeren met een grote mate van vakmanschap en precisie te werk gaan. Zij geloven in de visie van biologische landbouw, zoals het behouden van het natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Zo blijven de druiven gezond.
Biologisch keurmerk
Biologische landbouw wordt wettelijk erkend en gecontroleerd, in Nederland door het SKAL.
Sinds 2011 valt niet alleen het telen van druiven onder de biologische regelgeving, maar ook het vinificatieproces. Controleurs kijken dus naar de wijngaarden én de wijnkelders.
De nieuwe wetgeving verbiedt het gebruik van sorbinezuur, een conserveermiddel, in biologische wijn. Het toevoegen van een ander conserveermiddel, sulfiet, is beperkt volgens de regels voor biologische wijnen. Het sulfietgehalte dient 30 tot 50 milligram per liter lager te zijn dan in normale wijnen.
Over de gezondheidsaspecten kunnen nog geen harde uitspraken worden gedaan. Sommige onderzoeken tonen wel aan dat biologische wijnen meer antioxydanten bevatten. Van antioxydanten wordt aangenomen dat ze het risico op beroertes en hart- en vaatziekten kunnen verlagen.
Kies bewust
Ga je voor het eerst een biologische wijn drinken? En weet je niet goed welke je moet kiezen?
En wanneer je op zoek bent naar meer informatie: ik sta je graag persoonlijk te woord.